Przeciągnij kubek i wieczko

do odpowiedniego kosza

Sprawdź jak właściwie segregować śmieci

Żółty kosz = metale i tworzywa sztuczne

Do żółtego kosza wrzucamy:

  • plastikowe butelki
  • puszki po żywności
  • nakrętki, kapsle i zakrętki od słoików
  • plastikowe opakowania i torebki foliowe
  • kartony po sokach lub mleku w większości przypadków – upewnij się, że Ty też możesz!
  • opakowania po środkach czystości
  • folię aluminiową

Odkręć i zgnieć

przed wyrzuceniem

Opróżnij

przed wyrzuceniem

Zielony kosz = szkło

Do zielonego kosza wrzucamy:

  • butelki po napojach bez nakrętek
  • szklane opakowania
  • słoiki bez nakrętek

Odkręć przed wyrzuceniem,

a nakrętkę umieść w żółtym koszu

Ciekawostka

Nie wyrzucaj potłuczonych kubków i talerzy do pojemnika na szkło. Wyrzuć je do śmieci zmieszanych. Ceramika nie nadaje się do recyklingu.

Niebieski kosz = papier

Do niebieskiego kosza wrzucamy:

  • opakowania z papieru i tektury
  • książki, zeszyty
  • makulaturę i ulotki
  • papier biurowy
  • gazety, czasopisma
  • kartony, tekturę pod warunkiem, że nie są mocno zabrudzone

Pamiętaj

Kartony po napojach generalnie zaliczamy do tworzyw sztucznych, a chusteczki, ręczniki czy zanieczyszczony papier to odpady zmieszane. Nie pomyl się!

Brązowy kosz = bioodpady

Do brązowego kosza wrzucamy:

  • odpady z owoców i warzyw
  • drobne lub rozdrobnione gałęzie
  • resztki jedzenia bez mięsa
  • trociny, korę drzew
  • trawę, liście, kwiaty

My też segregujemy!

Tylko blisko połowę odpadów powstających i zbieranych na stacjach ORLEN oddajemy dalej jako odpad zmieszany. Pozostałą część przekazujemy jako odpad segregowany w ramach 4 frakcji: papier, tworzywa sztuczne, szkło oraz bio.

Czarny kosz = odpady zmieszane

Do czarnego kosza wszystko, czego nie możemy umieścić w pozostałych pojemnikach, ale co nie jest odpadem niebezpiecznym.

Ciekawostka

Nie musisz myć opakowań przed wyrzuceniem, o ile gmina wyraźnie tego nie wymaga. Opakowania zostaną mechanicznie oczyszczone w sortowni.

Jak widzicie, kosze pożrą naprawdę wiele, choć każdy ma swoje gusta i guściki.

Prawdziwe z nich smakosze!